A les dues entrades anteriors dedicades a les esglésies romàniques de la Vall de Boí vàrem visitar virtualment l'església de Santa Maria de Taüll. A la d'avui, sense marxar de Taüll, baixarem fins a l'església de Sant Climent que com la de Santa Maria té tres naus separades per grans arcs formers que descansen sobre columnes.
L'església de Sant Climent s'edificà el primer quart del segle XII reaprofitant per a la seva construcció alguns murs d'un edifici anterior del segle XI.
Les dues esglésies romàniques de Taüll foren consagrades el mes de desembre del 1.123, el dia deu la de Sant Climent i el dia onze la de Santa Maria.
Avui no observarem detalladament la seva arquitectura sinó que ens centrarem en el Mapping Pantocràtor.
Informeu-vos dels horaris en els que es pot veure el vídeo mapping. La projecció, inclosa en el preu de l'entrada, us deixarà bocabadats.
Quan entreu a Sant Climent per gaudir del vídeo mapping el que veureu a l'absis central són les pintures originals romàniques conservades als murs i la projecció de les pintures que foren arrencades i actualment estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ).
Però la projecció del Mapping Pantocràtor ens permet observar els murs gairebé despullats. Només queden, com podeu constatar a la propera fotografia, poques pintures originals i els vestigis de la capa profunda de les que foren arrencades el primer quart del segle passat.
Les pintures mural de Sant Climent són una de les joies més importants del romànic català. Amb el vídeo mapping es recreen els frescos originals de l'absis central. Les pintures murals del segle XII foren arrencades entre els anys 1.919 i 1.922.
Des del 1.955 fins al 2.013 es podia veure una còpia de la pintura mural original pintada sobre guix que ja s'estava fent malbé.
Aleshores es retirà l'antiga còpia i es realitza una delicada restauració que ens permet veure actualment les restes de pintura original que s'havien conservat a les capes més profundes dels murs de l'absis.
Com podeu veure a la fotografia anterior de detall, ens podem imaginar una mica les pintures del pantocràtor. La figura de Crist en Majestat dins de la màndorla s'intueix, i una mica el tetramorf. També podem intuir algunes restes als arcs presbiterals de l'absis.
Els creadors del Mapping Pantocràtor, gràcies a la tecnologia més avançada i en col·laboració amb els arqueòlegs, han reproduït digitalment element a element per fer les animacions.
Es tracta d'un treball de disseny de màxima precisió perquè cada imatge encaixa a la perfecció amb les restes originals que hi ha als murs de l'absis central.
A la propera fotografia de detall podeu observar que al centre de l'intradós de la volta, inscrita en un cercle, està representada la mà de Deu en actitud de beneir. També a l'intradós del segon arc triomfal apareix la figura de l'Agnus Dei ( l'Anyell de Deu ) dins d'un cercle.
Gràcies als sis projectors HD podem veure les pintures originals i la recreació complerta de la iconografia que omplia l'absis central.
Albert Burzon. Burzon*Comenge s'han encarregat del projecte i animació visual i l'estudi d'investigació audiovisual Playmodes ha estat el responsable del desenvolupament tècnic i de la composició musical.
A la volta de l'absis central hi ha el Pantocràtor amb Crist en Majestat, dins d'una màndorla està assegut. Té la mà dreta en actitud de benedicció i amb la mà esquerra subjecta un llibre en el que hi podem llegir EGO SUM LUX MUNDI ( Jo són la llum del món ). Al voltant de la màndorla hi ha el Tetramorf ( els quatre evangelistes: Marc, Lluc, Joan i Mateu ) i dos serafins cadascun amb tres parells d'ales plenes d'ulls ( símbol de la revelació ).
Lentament el vídeo mapping ens va sorprenent omplint els murs, gairebé despullats de l'absis central, amb la recreació del que foren aquestes espectaculars pintures mural.
A la base de la coberta de l'absis, sota la màndorla, hi ha una franja en la es pot llegir els noms dels apòstols i de la Mare de Déu que estan emmarcats, amb una simetria perfecta, per arcs i columnes.
A la fotografia següent de detall podeu veure millor els personatges representats sota la màndorla flanquejant la finestra de l'absis central.
Els arcs i columnes simbolitzen la Jerusalem celestial. A l'esquerra de la finestra d'arc de mig punt de l'absis central hi ha Sant Tomàs ( S.TOMAS ), Sant Bartomeu ( S.BARTOLOMEE ) i la Mare de Déu ( S.MARIA ). A la dreta de la finestra tenim a Sant Joan ( S.IOANES ), Sant Jaume ( S.IACHOBE ) i Sant Felip ( S.FILIPUS ).
De la part inferior de l'absis central no s'ha conservat cap policromia, però habitualment s'hi representaven teles que simulaven cortinatges.
L'objectiu d'aquest vídeo mapping és poder veure totes les pintures murals de l'absis central tal com eren l'any 1.123.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada