dijous, 15 d’agost del 2024

Romànic cerdà ( 2 ).

A la primera entrada dedicada al romànic cerdà vàrem visitar l'església de Sant Esteve de Guils, del segle XII, una joia del romànic de la Baixa Cerdanya a tocar a l'actual frontera amb França. Marxem de Guils per apropar-nos a Bolvir, a només cinc quilòmetres, on ens espera impacient l'església romànica de Santa Cecília.
Després de deixar el cotxe a l'aparcament municipal cal enfilar els costeruts carrers fins a trobar la capella de Nostra Senyora de l'Esperança ( esquerra ) i una mica més amunt l'església de Santa Cecília (dreta ).


Ens apropem a la capella de la que podeu observar millor l'absis a la propera fotografia. A l'esquerra veieu parcialment un senzill plafó informatiu al que ens aproparem.


La petita capella de nau única capçada per un absis semicircular, coberta de volta de canó i campanar de cadireta d'un ull sense campana, fou edificada l'any 1.347 per ordre de Guillem Pere, prevere de Meranges.


A la fotografia anterior podeu observar el resultat de la reforma de la façana feta als anys trenta del segle passat. Si la compareu amb la propera fotografia del plafó informatiu que hi ha a tocar de la capella constareu que es van modificar les obertures ja existents i el campanar de cadireta. La torre de planta quadrada del darrere ja no existeix.


Adossat a la capella de Nostra Senyora de l'Esperança i a l'església de Santa Cecília hi havia el cementiri vell de Bolvir que fou traslladat al nou cementiri l'any 2.016. A l'actual jardí de l'església hi ha un plafó informatiu en el que podem veure una fotografia del cementiri vell.


Deixem la capella i ens preparem per enfilar l'últim tram costerut que ens deixarà davant de la porta romànica de Santa Cecília.


Quan acabo de pujar el tram final d'escales, em giro i faig la propera fotografia en la que podeu veure una perspectiva diferents de la capella i el paisatge de la Baixa Cerdanya.


L'església romànica de Santa Cecília, de finals del segle XII o principis del XIII, és un edifici d'una sola nau capçada per un absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada. Possiblement s'edificà sobre l'església primitiva del segle X documentada l'any 958 en un precepte del rei Lotari en el que la confirmava com una de les possessions de Sant Miquel de Cuixà. Les capelles laterals i el campanar són posteriors.
 
 
A la fotografia anterior podeu veure la portalada, emmarcada en un cos sobresortint, formada per tres arcs en degradació. El primer i el tercer arc tenen arquivoltes llises que es recolzen en columnes amb capitells esculpits. El cos sobresortint està coronat pel fris de dents de serra que podeu observar millor a la fotografia següent amb més detall.


Però aquesta és una portalada "viatgera". Va ser traslladada al 1.886 al campanar i orientada a ponent. Durant la restauració feta als anys vint del segle passat tornà a la seva ubicació original a la façana sud. S'hi afegí el cos sobresortint i el fris de dents de serra que el corona i que abans molt probablement no hi era. A la fotografia de detall següent del plafó informatiu de l'església podeu veure el campanar amb la portalada romànica.
 
 
Als capitells exteriors de la portalada la decoració és de caps humans que estan dins de petites fornícules i als interiors hi ha animals esculpits.


A la fotografia anterior podeu observar els del costat esquerre on en el capitell interior estan esculpits dos lleons. La fotografia següent és del costat dret i els animals esculpits al capitell interior són dos ocells.


Als batents de fusta de la porta hi ha una ferrament de tradició medieval de la que en podeu observar un petit detall a la propera fotografia.


A l'esquerra de la portalada romànica, al mur de ponent - als peus de la nau-  trobem el campanar planta quadrada amb una alçària de 29,27 metres afegit posteriorment al segle XIV i completat al segle XVII.  Té tres cossos dividits per dues fines motllures i petites obertures d'arc apuntat als dos primers cossos i de mig punt a la cel·la ( espai dedicat a les campanes ). A la façana est de la cel·la hi ha dues finestres d'arc de mig punt i a les altres tres façanes només una. La coberta piramidal és de pedra.


Anem dels peus de la nau fins a l'absis semicircular en el que hi ha dues finestres d'arc de mig punt de doble esqueixada una orientada al sud i l'altra a l'est. Les finestres de doble esqueixada, gràcies a la forma divergent dels bancals o l'ampit, augmenten la quantitat de llum natural que entra de l'exterior de l'església.
 
 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos detalladament la finestra est ( la central ) en la que hi podeu observar esculpides tres boles a l'ampit.
 
 
L'absis està decorat amb un fris de dents de serra sota la teulada que es recolza en mènsules esculpides en les que hi podeu observar caps humans, caps d'animals, ocells o motius geomètrics.
 
 
Al Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ) des del 1.923 es custodia el frontal romànic de fusta amb pintura al tremp i relleus d'estuc i colradura. Datat al primer quart del segle XIII està dedicat a Santa Cecília i al seu marit Sant Valerià.
A l'interior de Santa Cecília hi ha el retaule gòtic del segle XV provinent de la capella de Nostra Senyora de l'Esperança. 
Si cliqueu sobre el proper enllaç de la pàgina web "Cerdanya La Gran Vall de Pirineu" podreu entrar virtualment a l'església i donar un cop d'ull al retaule gòtic.
Deixem Bolvir, agafem el cotxe i en cinc minuts aparquem a tocar de l'església romànica de Santa Eugènia de Saga ( un dels cinc nuclis de població del municipi de Ger ) que visitarem en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada