Tornem a Urdaibai per descobrir un instrument molt especial... Si a l'entrada " Urdaibai Kepa Junkeraren trikitixan" ens vam centrar en la trikitixa i altres instruments de la família de l'acordió com el bandoneó o la concertina, avui canviem a la família del clarinet, a la que pertany l'alboka.
La paraula alboka deriva de l'àrab al-Buq (البوق) i significa la trompeta o la banya. Originari d'Àsia sembla que va arribar a la península ibèrica amb la conquesta omeia d'Hispània. A la vitrina podeu veure diferents albokas. La que hi ha en primer terme és de Leon Bilbao.
El Llibre d'Alexandre, obra en vers del primer terç del segle XIII, ja cita aquest instrument. També està representat en algunes esglésies medievals. El que toca l'alboka és l'albokari. A Bizkaia l'instrument està format per dues banyes de vedell de dos o tres anys, un cos de fusta i dos tubs. En canvi a Gipuzkoa, només té una banya, cos i boca de fusta d'una sola peça i dos tubs. Per crear el so, disposen d'una llengüeta simple de canya. El so és similar al del sac de gemecs.
Els primers documents que en fan referència al País Basc són del 1.443. Per tocar l'alboka és molt important aprendre a respirar d'una manera concreta perquè cal bufar permanentment. Acompanyada del pandero, són els protagonistes de romeries i festivals.
Acompanyant al so de l'alboka i el pandero, es canten coples i es balla. La música tradicional basca tindrà continuïtat perquè encara apareixen joves parelles d'albokaris i panderojotzailes. Un dels grans albokaris fou Jose Mari Bilbao, del que podeu veure en primer terme el seu estimat instrument a la propera fotografia.
Jose Mari Bilbao ( 1.886 - 1.977 ), és el pare de Leon Bilbao ( 1.916 - 1.990 ). Leon, natural d'Artea, fill i alumne del Jose Mari fou un hàbil albokari i fabricant d'albokas. Va participar en la gravació de sis discos tocant l'alboka. Acompanyat per la panderetera Maurizia Aldaiturriaga , recorregueren tot Euskal Herria.
A la fotografia anterior, d'Eusko Media Fundazioa, podeu veure a Jose Mari Bilbao, l'albokari d'Artea. Per acabar la descoberta de l'alboka visioneu el proper vídeo per saber com sona.
Deixem definitivament el Centre de Biodiversitat d'Euskadi ( Euskadiko Biodibertsitate Zentroa ) situat a la carretera Bermeo- Gernika, al barri de San Bartolomé 34 de Busturiko ( Bizkaia ). En la propera entrada dedicada al País Basc anirem a Lamiako, al costat de Bilbao on coneixereu l'estrany esport que es va començar a practicar "en las campas de Lamiako" a finals del segle XIX...
Atentament.Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada