divendres, 6 de gener del 2017

Un cop d'ull a Cal Trepat ( 6 ).

Després de donar un cop d'ull a la nau 5 que acull la secció de tallers amb el seu al·lucinant embarrat, s'acaba la visita a l'espai museïtzat de la fàbrica de maquinària agrícola J.Trepat de Tàrrega. Però ja vaig explicar-vos que gràcies a la gentilesa de Roser Miarnau Pomés, tècnica del museu, podrem continuar el nostre passeig virtual per la resta de naus que, per seguretat, no són visitables. Al demanar-li la possibilitat de fotografiar-es la Roser va penjar al facebook del museu fotografies de les naus 6 a la 18 i m'autoritzà a publicar-les. La fotografia de la nau 19 és d'Oriol Saula Briansó a qui també li semblà molt bé que us la mostri.
Avui coneixerem les naus 6, 7, 8 i 9 amb el suport de les fotografies penjades per la Roser el dia 13 de maig del 2.016 al facebboc del museu de la mecanització agrària Cal Trepat.
La informació general  i la concreta de cada nau és del llibre Fàbrica de maquinària agrícola J.Trepat de Tàrrega de Jaume Espinagosa Marsà  que vaig recomanar-vos al març del 2.009 a l'entrada "Cal Trepat".


A la nau 6, en la que  hi ha la secció de tallants, la meitat de les màquines estaven accionades per l'embarrat de la nau 5. Màquines com una cisalla anglesa, dues premses excèntriques per tallar xapa i ferro, una màquina de foradar, una màquina de dentar tallants, una premsa manual... Entrant a la nau, a la dreta, hi havia les primeres oficines de Cal Trepat.


En aquestes oficines hi treballaven Josep Trepat Galceran ( 1.881 - 1.973 ), l'amo, i set empleats. A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra, al fons, la nau.


A les tres properes naus: set, vuit i nou, que visitarem avui, hi havia la secció de muntatge de les màquines segadores.
A la nau 7 trobem el taller de soldadura elèctrica de fil continu i robotització. Cal Trepat revolucionà les feines del camp al ser la primera de tota Espanya que fabricà l'any 1.929 la dalladora per a segar farratge.


També va ser la primera, l'any 1.955, en canviar les rodes de ferro de les màquines amb les que els pagesos treballaven al camp per rodes amb pneumàtics.


L'any 1.960 va sortir de la fàbrica la primera segadora d'alfals per treballar amb un tractor i no amb la mula. Estava clar que calia adaptar-se a la gran revolució que suposà canviar de la tracció animal a la motoritzada.


Cal Trepat va intentar adaptar-se a aquest gran canvi i fabricà diferents màquines dissenyades per treballar amb els tractors com adobadores, rampills, premses, segadores sense rodes...., però amb la mecanització del camp començà la decadència de la fàbrica targarina.


La nau 8 estava especialitzada en fer forats a les peces que fabricava utilitzant vuit màquines de foradar, dues rebladores que unien peces mitjançant reblons i una màquina de llimar.


A la propera fotografia podeu veure la cabina de l'encarregar de la nau vuit, anant a l'esquerra i al fons hi ha les escales que porten a les dues calderes de la calefacció de tota la fàbrica.


A l'última de les tres naus de la secció de màquines segadores, la nau 9, trobem la cadena de muntatge de les màquines segadores.


Era una cadena de muntatge manual, al fons de la qual hi havia la secció de forjadors. La fotografia següent ens mostra aquesta cadena de muntatge.


A la propera i última entrada dedicada a Cal Trepat acabarem la visita a les naus no museïtzades anant de de la nau 10 amb la secció d'estampació i calibratge, a la nau 19 que era el magatzem de les màquines acabades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada