La situació estratègica de la capital de Ponent l'ha fet protagonista d'una colla de guerres per conquerir-la que han malmès bona part del seu patrimoni. Penseu que després del 1.707 s'amplià i perfeccionà la ciutadella del Turó,que s'havia començat durant la Guerra dels Segadors, destruint els pocs edificis encara existents excepte la Seu Vella i el Castell del Rei. Fins i tot Felip V signà el 5 de juliol del 1.746 l'ordre d'enderrocament de la Seu Vella, que no es produí per la mort del monarca...
Malgrat tot els lleidatans intentem presumir de les nostres joies arquitectòniques més importants com la Seu Vella, les esglésies de Sant Martí i Sant Llorenç, l'antic Hospital de Santa Maria o el Palau de la Paeria; no hem d'oblidar les nostres cases singulars. Avui comencem una passejada tranquil·la per gaudir-ne anant a la cantonada de les avingudes de Blondel i de Catalunya on ens espera la Casa Baró coneguda popularment com la Vinícola.
Després de la restauració, els seus esgrafiats geomètrics es mostren orgullosos als vianants que l'observen . Aquest edifici modernista, construït l'any 1.921, és obra de l'arquitecte lleidatà Joan Bergós i Massó (1.894-1.974) que fou un bon amic d'Antoni Gaudí que l'influí en la seva obra arquitectònica.
Aquest arquitecte, pintor i escriptor col·laborà amb Gaudí en la construcció de la Sagrada Família. Però tornem a la casa Baró, encomanada pel baró d'Alpicat Salvador Ortiz per dominar el xamfrà.
La denominació popular de la Vinícola prové del celler que s'instal·là als baixos de la casa que tenia aquest nom. Arquitectònicament cal situar-la en el modernisme tardà. L'edifici de quatre plantes ens regala una sèrie de tribunes i balcons acompanyats de les línies ondulades de les finestres. Però el que més fascina al passejant són els seus esgrafiats romboïdals. A la cantonada amb el carrer la Paloma, com podeu observar a la propera fotografia de detall, l'esgrafiat és diferent.
Les llindes ondulades de portes i finestres fan que veiem el moviment de les ones del mar a la Terra Ferma. A la fotografia següent podeu gaudir de l'onatge de la porta d'entrada...
Els ocres dels seus esgrafiats cobreixen les quatre plantes de l'edifici. Els baixos de la Vinícola estan folrats de pedra.
Quan es rehabilità l'edifici als soterranis aparegueren restes de l'antic Portal de Sant Antoni del segle XVII, una de les portes d'entrada a la ciutat que s'amplià al fer la nova muralla.
A la part superior de la casa Baró, com podeu apreciar a la fotografia anterior, una sèrie de mènsules suporten la cornisa superior. En aquesta part de l'edifici els esgrafiats són diferents.
Deixem la Vinícola per continuar passejant per l'avinguda de Blondel pocs metres, penseu que cal anar del número 100 al 92 on ens espera, amagada entre la frondositat dels arbres de l'avinguda, la casa de la família del poeta Magí Morera i Galícia.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada