La representació de la crucifixió de Jesucrist flanquejat per la seva mare, la Verge Maria i per sant Joan Evangelista, s'anomena en el món de l'art, calvari. El protagonista de l'entrada d'avui és un calvari de fusta policromada datat entre el darrer quart del segle XII i el primer quart del segle XIII. Aquesta escultura medieval romànica és una de les sis peces que van arribar, per quedar-se, al Museu de Lleida els primers dies del passat mes de març.
El Conseller de Cultura Santi Vila diposità aquest calvari romànic i cinc taules gòtiques ( que veurem detalladament en properes entrades ), procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ), al Museu de Lleida, un dels set Museus d'Interès Nacional que té Catalunya.
Les sis obres, originàries del bisbat de Lleida, tornen a casa, El calvari romànic probablement és de Tragó de Noguera ( Os de Balaguer ). i les cinc taules gòtiques de finals del segle XV formaven part del retaule major de l'antiga església de sant Joan de Lleida.
A la part posterior de la creu hi ha representat l'Agnus Dei, que haureu de veure en una fotografia del plafó informatiu que hi ha a l'esquerra del calvari.
En aquest crucifix, flanquejat per dues petites talles de Maria i sant Joan Evangelista, podem veure un Christus Patiens. patint, amb el cap a un costat i els ulls tancats. Un perizoni, o drap de puresa, amaga la seva nuesa. La corona que duu és cilíndrica.
A la seva dreta, fixada a l'extrem del travesser de la creu, trobareu una petita talla que representa la Verge Maria. Podeu veure-la detalladament en la propera fotografia.
A l'altre extrem del travesser de la creu, i pitjor conservada, al costat de la mà esquerra de Crist crucificat tenim la petita talla que representa a sant Joan Evangelista.
Aquest calvari va ser adquirit l'any 1.912 per l'antic Museu de Belles Arts de Barcelona, la col·lecció del qual fou la base de Museu Nacional d'Art de Catalunya.
D'autor anònim, fa un metre i mig d'alçada, i el travesser de la creu és de 82 centímetres. Sembla que estava a l'antic monestir cistercenc femení de santa Maria de Vallverd a Tragó de Noguera, construït l'any 1.172. Entre els anys 1.448 i 1.452 s'uniren els monestirs de Tragó i el de les Franqueses de Balaguer; i al 1.474 foren absorbits pel monestir de Poblet.
En properes entrades observarem detalladament les cinc taules gòtiques de Pere Garcia de Benavarri que han tornat a casa.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada