dimecres, 15 de juny del 2022

Perfumeria Casa Massias.

Tanco avui el petit periple per la comarca de la Garrotxa en el que, mitjançant quatre entrades, hem donat un cop d'ull a alguna de les obres projectades per RCRArquitectes i, baixant del Puig del Roser hem mirat i admirat alguns dels edificis singulars del centre d'Olot. 


Ja vaig dir-vos, al final de l'entrada "Baixant del Puig del Roser ( i 3 )", que passejaríem virtualment fins a la cantonada dels carrers Sant Esteve i Presó Vella per observar detalladament la Perfumeria Casa Massias que és la protagonista de les fotografies anterior i propera.


Com podeu veure a les fotografies anteriors les dues façanes són iguals, encara que la del carrer Presó Vella és més llarga. Els murs, fins a mitja alçària, estan enrajolats amb rajola negra, al centre predomina el vidre i a la part superior el nom de  l'antiga botiga Perfumeria Casa Massias amb lletres de fusta pintades de color marró.
La botiga, fundada l'any 1.840 com una sastreria i que l'any 1.925 es transformà en perfumeria, està protegida com a Bé Cultural d'Interés Local.


A la fotografia anterior de detall podeu observar el vidre amb forma corba de la cantonada que està esmerilat, gravat i en alguns llocs pintat. La fotografia següent és de l'anunci de vidre pintat Jabones y dentífricos que està a  l'esquerra de la façana  del carrer de Sant Esteve.


Com podeu constatar a la fotografia anterior, a l'angle inferior de l'esquerra i sobre la lletra a de la paraula jabobes, l'anunci té problemes de conservació.
L'any 1.934 es dissenyà la façana decorada amb anuncis de vidre pintat. La capital de la Garrotxa pot presumir de la seva botiga art déco, un moviment de disseny que fou molt popular entre 1.920 i 1.939. En algun països la seva influència en les arts decoratives s'estengué fins als anys cinquanta del segle passat. La propera fotografia és de l'altre anunci de vidre pintat, Colonias a Granel, del carrer Sant Esteve.


La perfumeria es traslladà al carrer de Sant Tomàs i ara, la petita joia d'art déco, és una botiga de complements de proximitat i exclusius.
Si a la façana del carrer Sant Esteve hi ha dos anuncis de vidre pintat, a la del carrer Presó Vella en trobarem tres. A la fotografia següent podeu veure el més proper a la cantonada, Productos de Belleza


A la tècnica del vidre pintat cal emprar un vidre de bona qualitat, llis i gruixut que l'artista pintarà per la cara interior. El disseny pintat queda aïllat de l'exterior i ben protegit dels agents meteorològics, fet que facilita la seva conservació. L'anunci central del carrer Presó Vella està dedicat al Embellecimiento de las manos.
 

Quan estava fet el dibuix, es passava al vidre utilitzant l'estergit que és un cartró amb el dibuix ple de foradets en el que amb l'estergior ( un saquet ple de pólvores de carbó o de guix ) piquem sobre el cartró. Al vidre queden uns puntets que caldrà resseguir per fer el dibuix.


A la fotografia anterior podeu veure aquesta tècnica aplicada sobre una rajola. A l'entrada "Rajoles plenes d'oficis", de desembre del 2.009, podeu recordar clicant sobre l'enllaç anterior com es fa artesanalment una rajola de ceràmica vidrada emprant l'estergit.
L'últim anunci de la façana del carrer Presó Vella ens deixa clara una de les especialitzacions de l'antiga perfumeria Casa Massias, Especialidad en perfumes.


El gruix del vidre dissimula les pinzellades, fa que la pintura ressalti i li dóna un aspecte uniforme. Després d'estergir el disseny al vidre, es pinten els perfils, dibuixos, lletres i per acabar el fons ( que en el cas de Casa Massias és vermell ),
Quan vaig visitar l'antiga perfumeria la botiga estava tancada, per això a les properes fotografies no podreu apreciar gaire bé els anuncis de vidre pintat. A la propera, Objetos de Regalo, hi ha un vano a l'esquerra i una senyora molt elegant, a la dreta.


Quan l'anunci de vidre pintat estava acabat es protegia amb una planxa de fusta i s'emmarcava tot amb un marc de ferro. L'últim pas era acollar-lo al lloc desitjat.
A la fotografia següent podeu observar, malgrat la reixa i la llum que reflecteix la part dreta, l'anunci Flores Perfumes


Pep Colomer Martí i Francesc Gallostra Verdala van fer aquests anuncis l'any 1.934. Els dos pintors gironins van coincidir a Bèlgica l'any 1.930 i un any després es van associar per dedicar-se a la decoració i al dibuix publicitari.
Els aparadors i els anuncis de vidre pintat que no formen part de la façana estan fets amb dos vidres que formen un angle. Per això a les fotografies, a més a més de les reixes, en un dels vidres es reflecteixen objectes, fet que encara fan més difícil gaudir dels anuncis.
La propera fotografia és de l'anunci interior de vidre pintat de l'esquerra del carrer Presó Vella. No hi ha text i el dibuix és de flors i papallones.


Els dos artistes van col·laborar, entre 1.932 i 1.933, amb el Bloc Obrer i Camperol. També impulsaren la llibreria i sala d'exposicions Garbí, que fou punt de trobada, als anys trenta del segle passat, dels intel·lectuals gironins.
A la fotografia següent podeu veure l'últim anunci de vidre pintat, també sense text, amb dibuixos de flors, un flascó de perfum, una barra de llavis i una capseta de pólvores.


Al Fons d'Art de la Diputació de Girona he trobat la informació per explicar-vos algun detall d'en Pep Colomer i en Francesc Gallostra. Podeu llegir la seva biografia clicant sobre els enllaços anteriors.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada