Per tancar la trilogia d'entrades dedicades a la passejada per es terrasses de la Catedral , avui deixarem de mirar i admirar l'arquitectura de la Seu mallorquina per dedicar-nos a observar a vista d'ocell part de la ciutat de Palma des de la terrassa que hi ha sobre la coberta de la nau de l'Evangeli i la petita terrassa situada sobre la coberta de la Capella Reial.
A la fotografia anterior, gairebé a tocar del contrafort de la dreta, podeu veure part de l'església de Santa Eulàlia, construïda sobre una mesquita. Documentada per primera vegada l'any 1.236, çes una església gòtica amb façana neogòtica. El campanar es construí a mitjans del segle XIX. L'altar major és d'estil barroc. En aquesta església fou coronat el rei Jaume II ( fill de Jaume I ), l'any 1.276.
A l'esquerra de la fotografia següent podeu veure novament part de la façana i el campanar de l'església de Santa Eulàlia i, a la seva dreta, l'església basílica de Sant Francesc un conjunt arquitectònic format per l'església franciscana medieval ( edificada entre 1.281 i 1.317, amb façana barroca ) i un claustre gòtic.
La passada diada de Sant Jordi aquesta església basílica fou la protagonista de l'entrada " Sant Jordi a Palma" amb la que vàrem començar el petit periple per l'illa de Mallorca.
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica la podeu veure millor a la propera fotografia. A la seva dreta treu el nas el campanar octogonal de quaranta-set metres d'alçària de l'església barroca de Nuestra Señora del Socorro, un temple de l'any 1.669.
A la propera fotografia podeu veure els campanars de les esglésies dels convents de Monti-sion ( a l'esquerra ) i de Santa Clara ( a la dreta ).
El convent jesuïta de Monti-sion s'edificà en el solar on hi havia la Sinagoga Major de Palma. Les obres de l'església van començar l'any 1.571.
La primera referència al convent de Santa Clara és del segle XIII. El convent s'ha anat reformant i ampliant. Al lateral esquerre de la façana hi ha el campanar de tres cossos.
Sobre les teulades de la fotografia següent podeu observar els campanars anteriors. L'edifici a tocar de la Seu, és el Museu Diocesà de Mallorca, també anomenat Museu d'Art Sacre de Mallorca. És un edifici d'esils gòtic i barroc.
Si giro cap a la dreta puc fer la propera fotografia en la que podeu veure el Parc del Mar, un dels més coneguts de la ciutat, situat entre la muralla i l'autopista Ma-19. L'aigua del gran llac és salada per recordar que abans de construir l'autopista el mar arribava a la muralla.
A la part superior dreta de la fotografia anterior podeu veure un mural ceràmic fet per Lluís Castaldo sobre l'obra "Per a David Fernández Miró" l'any 1.983. El mural ceràmic s'inspira en una pintura a l'oli sobre llenç deu 40 X 240 centímetres que Joan Miró va pintar l'any 1.965 dedicada al seu nét.
Lluís Castaldo, nascut a Sóller l'any 1.936, va ser amic personal i deixeble de Joan Miró. Ell fou un dels membres que crearen la Fundació Joan Miró de Palma.
A la part inferior esquerra del mural ceràmic, concretament a la segona rajola de la segona filera hi podem llegir Miró Castaldo 83.
Deixem el Parc del Mar i la petita terrassa situada sobre la coberta de la Capella Reial i pel petit passadís que hi ha a l'interior contrafort anem a l'esquerra per tornar a la terrassa més gran que està sobre la coberta de la nau de l'Evangeli. Apropant-nos al frontispici continuem observant, a vista d'ocell part de la ciutat de Palma.
A la propera fotografia podeu observar el Palau March, un projecte de l'arquitecte madrileny Luis Gutiérrez Soto i el financer mallorquí Joan March Ordinas. Es començà a construir l'any 1.939 i fou inaugurat l'any 1.945. La direcció d'obres la va fer l'arquitecte mallorquí Gabriel Alomar i Esteve. Aquest palau va ser residència dels March a Palma. Actualment és la seu del museu d'art que acull la Fundació Bartolomé March. A la fotografia podeu veure part dels esgrafiats.
A la fotografia anterior i a la propera de detall, darrere del Palau March a la dreta, podeu veure el campanar de l'església de Sant Nicolau, un temple construït entre els anys 1.309 i 1.349. Al segle XV es reconstruí perquè s'enfondrà la nau i al 1.681 es reformà canviant l'absis, la coberta i la decoració. El campanar és de planta hexagonal.
Si giro la càmera fotogràfica a l'esquerra puc fer la fotografia següent en la que podeu veure al centre l'església de Santa Creu de Palma, originaria del segle XIV d'estil gòtic català. Al seu interior hi ha retaules gòtics i barrocs. És la segona parròquia més important de Palma i fou construïda sobre una església de la que es conserva la cripta de Sant Llorenç ( de finals del segle XIII i principis del XIV ). L'església es començà a reconstruir a mitjans del segle XV.
El zoom de la càmera fotogràfica ens permet apreciar molt millor l'església amb els seus espectaculars contraforts, cinc d'ells absidals.
Girant-me més a l'esquerra el protagonisme és pel Palau Reial de l'Almudaina, que fou la residència dels reis de Mallorca. A partir del segle XVI va ser audiència, residència del virrei i del capità general.
A les fotografies anterior i propera podeu observar la torre més alta del Palau Reial de l'Almudaina, anomenada la Torre de l'Àngel. Arnau de Campredon va fer al segle XIV, l'àngel penell que la corona. A la dreta de la torre podeu veure la Llotja de Palma, que visitarem en una propera entrada.
Si em giro una mica més a l'esquerra puc mostrar-vos el Castell de Bellver, d'estil gòtic de principis del segle XIV ubicat a tres quilòmetres del centre de la ciutat.
El zoom de la càmera fotogràfica ens permet veure a la dreta la torre mestra o torre major que protegia l'entrada del castell i estava aïllada de la resta de la fortalesa circular. Durant molts anys fou una presó.
Abans de tornar al campanar de la
Catedral de Mallorca per baixar de les terrasses donem una última mirada
als impressionants arcbotants. Tot un luxe tenir-los a tocar!
A la propera entrada dedicada a Palma ens aproparem al millor edifici del gòtic civil de Mallorca, la Llotja dels Mercaders, una joia del segle XV.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada