dimarts, 17 de gener del 2023

El castell d'Odèn.

Després d'observar atentament les restes de l'església romànica del segle XII de Santa Cecília d'Odèn i  la "nova" església construïda al segle XVIII transformant el mur sud de la romànica ( a l'esquerra de la propera fotografia ) en el mur nord de la nova Santa Cecília ( a la dreta ), continuem enfilant el turó per arribar al castell d'Odèn.


Pujant per la sendera que podeu veure a la dreta del cementiri annex a l'església en pocs minuts arribarem al castell que l'any 1.073 ja trobem citat en un document en el que consta com límit d'un alou que van rebre en donació Eimeric i la seva dona.


El castell, actualment força malmès, formà part del comtat d'Urgell fins que va passar al comtat de Cardona l'any 1.375.


L'any 1.563 Jeroni Solà el donà, conjuntament amb el seu terme, a la canònica de Santa Maria de Solsona que l'any 1.621 feu restaurar el castell uns vint anys abans de la Guerra dels Segadors ( 1.640 - 1.652 ).


El castell, de planta gairebé quadrada, al costat sud té una capella pròpia de planta rectangular i coberta de volta apuntada. La podeu veure a l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera de detall.


Es destacable la llinda de la finestra que està sobre la porta d'entrada al castell en la que es veu un escut amb un Sol que està sostingut per dos personatges. Com podeu constatar a la següent de detall la figura de la dreta es veu bastant bé, però la de l'esquerra gairebé cal imaginar-la.

 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos amb més detall la decoració d'aquesta llinda en la que és difícil imaginar el personatge de l'esquerra que sosté l'escut amb un Sol.
 
 
La coberta del castell, de volta apuntada, està feta d'argamassa i pedra. L'aparell de carreuons ( pedra escairada amb la cara externa només desbastada, sense polir ) col·locats en filades uniformes, situa l'edifici al segle XI.


L'any en que fou donat a la canònica de Santa Maria de Solsona, 1.621, el castell va ser restaurat. Com podeu veure a la fotografia actualment  la vegetació és la senyora del castell d'Odèn.


La restauració es va fer gràcies al terç de les vendes de terra que el batlle Valletbó havia cobrat i amb les rendes de la comunitat de la capbrevació dels anys 1.618 i 1.619.


Enfilats a la part superior del castell faig la propera fotografia en la que podeu veure com el mur amb un gran finestral manté la seva verticalitat, perfectament integrat al turó.


Vigilant per no caure faig la fotografia següent en la que podeu gaudir de les espectaculars vistes del castell d'Odèn.


Deixem el castell termenat d'Odèn per continuar gaudint del nostre llarg periple per la comarca del Solsonès, tot un plaer per la mirada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada