dissabte, 13 de maig del 2023

Passejant pel camí de l'Albagés ( 4 ).

Després de veure detalladament la cabana amb un pi a la vora i amb l'aljub per recollir aigua de pluja a la seva esquerra ( fitxa 14.062 de la Wikipedra ), continuem pel caminet entre ametllers.
 
 
El camí en pocs minuts ens deixarà a tocar d'una nova construcció de pedra seca ( fitxa 14.061 de la Wikipedra ). Les fitxes de les tres cabanes que visitarem virtualment avui també les ha fet en Fer Maldonado.
 
 
Com podeu constatar a la fotografia anterior un parell de grans pins flanquegen la cabana que al seu costat sembla molt petita. La fitxa de la Wikipedra ens explica que continuem passejant pel terme municipal d'Artesa de Lleida. A la fotografia següent veureu que a la part posterior dreta de la cabana hi ha una petita construcció anterior a la xarxa de regadiu construïda fa pocs anys. 
 

Quan ens hi apropem constatem que malauradament algú ha trencat la porta amb tela mosquitera. A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu observar l'aljub que recull l'aigua de pluja de sobre de la gran roca plana.


Des de la gran roca que alimenta d'aigua de pluja l'aljub faig la fotografia següent en la que podeu veure el sostre de la cabana amb la terra compactada que va servir per construir la volta i que ara té la funció d'impermeabilitzar la construcció de pedra seca.


La transformació de l'agricultura de les zones estepàries i de secans de les Terres de Lleida és espectacular. L'aigua era, i és, un bé molt escàs però el reg gota a gota de la xarxa de regadiu Segarra - Garrigues - Suport a l'arbrat ZEPA als termes municipals d'Aspa i Artesa de Lleida ho ha canviat tot. Si ho poguessin veure els pagesos que van fer aquestes construccions de pedra seca !


Baixem de la zona de la roca plana i l'aljub per observar detalladament aquesta cabana. Camino uns metres més per situar-me just davant i fotografiar-la frontalment.


Es tracta d'una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, coberta de volta de canó i amb porta d'arc de mig punt. Apropant-nos per l'esquerra ja podeu veure un dels dos armaris.


Al centre mur del fons de la cabana podeu veure perfectament l'altre armari d'aquesta construcció de pedra seca.


Gairebé a tocar d'aquest armari faig la propera fotografia en la que podeu veure, a l'esquerra, l'altre armari d'aquesta cabana orientada al nord / nord-est.


Sortint de la cabana, anant a la dreta i observant el mur i la coberta podeu constatar a la fotografia que la construcció de pedra seca gairebé no es veu i està perfectament integrada al paisatge.


Girem cua i tornem a buscar el cotxe. Abans d'arribar a la cabana amb un pi i un aljub a tocar ( fitxa 14.062 de la Wikipedra ) que vàrem observar detalladament a l'entrada anterior dedicada a la passejada pel camí de l'Albagés, veurem a la nostra dreta la cabana que vam visitar virtualment a l'entrada anterior dedicada a la passejada pel camí de l'Albagés ( fitxa 14.067 de la Wikipedra ).

 
Pugem al cotxe però de moment no agafem la carretera Artesa de Lleida - Aspa sinó que continuem uns metres pel camí de l'Albagés ( el que ens senyala l'indicador Mas de Melons ) per visitar una cabana força amagada. Entre la primera i la segona sendera a la dreta aparquem a tocar xarxa de regadiu Segarra Garrigues - Suport a l'arbrat ZEPA en la que darrere hi ha un gran pi com podeu constatar a la fotografia següent.


Deixem enrere l'arqueta de formigó que protegeix l'hidrant i avancem fins al pi. L'hidrant és un aparell hidràulic, protegit per una arqueta de formigó, connectat a una xarxa de distribució d'aigua per subministrar aigua a pressió per regar. Després del pi que veieu a la fotografia continuem uns metres a la dreta i trobem la cabana amb la fitxa 14.048 de la Wikipedra.

 
 
Estem a tocar del terme municipal d'Aspa però la cabana que visitarem virtualment està ubicada al terme d'Artesa de Lleida.


Baixo una mica més pel camí polsós per situar-me davant  de la cabana i mostrar-vos frontalment aquesta robusta construcció de pedra seca.


Com podeu constatar a la fotografia anterior la cabana, que està orientada al sud, es va construir a sobre una base per anivellar el terreny. Abans d'entrar-hi m'enfilo pel lateral dret per fer la propera fotografia en la que podeu observar la terra compactada del sostre que impermeabilitza la cabana i la " fa desaparèixer " del paisatge.


A la descripció que podem llegir a la fitxa de la Wikipedra es pot llegir que a la vora hi ha una cabana, però després de buscar-la una estona no l'he trobat.
Baixem per tornar al camí i entrar-hi- La cabana és una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt. A la fotografia següent podeu constatar que al fons de la cabana hi ha una menjadora amb caixes de fruita al seu interior i un banc de fusta que s'hi recolza.

 
Entrant a la cabana faig la propera fotografia podeu observar l'armari que hi ha darrere d'un dels seients plens de pols.


Anem al fons de la cabana, concretament a la part esquerra de la menjadora, on al començament de la volta encara hi ha una argolla per lligar-hi l'animal de càrrega.


Des del la menjadora faig la fotografia següent en la que podeu observar, a la dreta, el que queda de la façana principal.


Al sortir de la cabana ens fixem en el lateral dels carreus de la façana principal. Al tercer carreu hi ha un forat cilíndric que podria ser del tancament d'una porta desapareguda.


Al carreu de sobre, el quart, hi podem llegir la data de construcció d'aquesta cabana 1887. Ho veurem millor a la propera fotografia de detall. Aquesta construcció de pedra seca no s'ha restaurat i té un perfecte estat de conservació.

 
Tornem al cotxe i continuem pel camí de l'Albagés. A poca distància trobem un camí a l'esquerra i com que hi ha força espai girem i aparquem. Tornem caminant per on hem vingut i aviat veurem la cabana a l'esquerra del camí de l'Albagés.
 
 
Uns minuts més i trobarem una sendera a l'esquerra per la que baixarem fins a la cabana que a la Wikipedra no té fitxa. Es tracta d'una construcció aèria adossada al marge de planta rectangular, coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt.
 
 
M'apropo per mostrar-vos millor l'arc de mig punt de la cabana. Costa una mica de veure però a la dreta de la caixa de fusta que hi ha a tocar del mur de la dreta hi ha un armari.
 
 
A la fotografia següent podeu observar la volta de canó, la menjadora que hi ha al fons de la cabana i una colla d'objectes ( un somier, una cadira, un sofà, una aigüera - dins de la menjadora-, un cistell, una garrafa, una caixa de fusta...
 

Entrem a la cabana plena d'objectes i anem al fons per veure, a la propera fotografia de detall, la menjadora de pedra que hi ha al fons. 


Sortint de la cabana vaig una mica a la dreta perquè constateu, a la propera fotografia, que aquesta construcció de pedra seca està perfectament integrada al paisatge.

 
Continuo resseguint-la perimetralment per situar-me a la part del darrere per mostrar-vos el sostre de terra compactada que l'impermeabilitza. Gairebé no es veuen les pedres de la volta.


Giro cua per tornat a la petita sendera que s'enfila fins al camí de l'Albagès i aprofito fer un últim cop d'ull a la cabana.


Quan la petita sendera arriba al camí de l'Albagés continuem cap a la dreta fins que trobem la primera sendera a l'esquerra que ens deixarà, en uns minuts, a tocar d'una nova construcció de pedra seca lleidatana que observarem detalladament en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada