diumenge, 24 de novembre del 2019

Romànic amagat al Prepirineu ( 6 ).

Després de gaudir amb algunes de les esglésies romàniques de l'Alt Urgell - Sant Joan ( Montanisell ), Sant Romà ( Valldarques ), Sant Serni ( Cabó ), Sant Víctor ( Fígols ) i Sant Climent ( Coll de Nargó )- avui començarem a visitar-ne algunes, també molt amagades, de la comarca veïna del Solsonès.
Ens endinsem en una comarca poc poblada, ja fa una colla d'anys que l'immens territori es despobla i creix la capital comarcal. Comencem la nostra ruta solsonina viatjant virtualment al desconegut municipi de Lladurs amb una gran extensió ( 128,69 quilòmetres quadrats) però amb una població  ( de només 183 persones l'any 2.017 ) íntegrament disseminada en masies. Passejarem per un territori que té una densitat de 1,4 habitants per quilòmetre quadrat...


En aquest immens territori us acompanyaré a donar un cop d'ull a les esglésies de Santa Eulàlia de Timoneda i Sant Sadurní de Llena. Comencem per la parròquia de Timoneda, una de les cinc parròquies que formen el municipi de Lladurs.


La parròquia de Timoneda ja apareix documentada a l'Acta de Consagració i Datació de la Catedral d'Urgell de l'any 839, però d'aquella època no en queda res. Quan us enfileu al petit nucli de població, obriu molt bé els ulls i gaudiu del paisatge que us envolta. No us estranyeu si quedeu bocabadats i us enamoreu del Solsonès...


L'església de Santa Eulàlia fou cedida a la de Santa Maria de Solsona l'any 1.131 pel bisbe d'Urgell Pere Berenguer. A l'edifici actual trobem elements dels segles XI, XII i XVII. Adossat al costat nord de l'església hi ha un campanar de base quadrangular ( 2,15 x 3,40 metres ) que és l'element  més ben conservat de la construcció primitiva.


Santa Eulàlia és una església romànica d'una nau amb absis quadrat cobert amb volta de canó, i diversos cossos afegits. Al mur sud s'obrí l'any 1.623 una porta adovellada. El cementiri i l'antiga rectoria adossada a ponent de l'església, completen el conjunt de l'antiga parròquia que ha estat modificada amb el pas dels anys.


L'element arquitectònic més important és la torre campanar de tres nivells d'obertures. Del primer al tercer nivell trobem: obertures allargassades d'una sola esqueixada, finestres geminades i arc de mig punt d'època moderna. La coberta de campanar és a quatre aigües.


Si l'observeu atentament constatareu que el campanar s'estreny progresivament a cada nivell. L'any 1.993 tot el conjunt fou restaurat.
Abans de deixar la parròquia de Timoneda, les velles creus del petit cementiri sembla que ens diguin, una mica tristes i  molt formalment, adéu-siau.


Agafem l'estreta carretera, plena de corbes, per anar tranquil·lament fins a la parròquia de Llena on ens està esperant per mostrar-nos la seva sòbria bellesa l'església de Sant Sadurní de Llena.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada