dilluns, 2 de novembre del 2020

Els banys públics d'Ilerda.

Al juliol del 2.016, a l'entrada "L'arxiu arqueològic de Lleida ( 3 )", vaig mostrar-vos una de les joies de l'arxiu arqueològic de la nostra petita ciutat, el mosaic romà de les termes d'Ilerda. Aquestes restes les varen trobar a les excavacions fetes del 1.999 al 2.005 entre la travessera i el carrer Cardenal Remolins. Unes restes arqueològiques que ens parlen de la Lleida dels primers anys del segle II.


A la fotografia anterior podeu veure al fons del carrer Cardenal Remolins una part de l'estació ferroviària Lleida-Pirineus, un edifici noucentista construït entre 1.925 i 1.929 per Adolf Florensa. A l'esquerra de la fotografia el solar on hi ha les restes catalogades i protegides dels banys públics d'Ilerda actualment cobertes de males herbes...


Començarem a llegir el gran plafó informatiu que cobreix la tàpia en el que podem llegir a l'esquerra: "Els banys públics d'Ilerda S II dC". A la seva dreta podeu veure un fragment del mosaic romà de les termes de Lleida que es conserva a l'arxiu arqueològic de la nostra ciutat.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica us mostro detalladament la informació que hi ha entre el text, concretament on podem llegir S II dC i la paraula Lleida acolorida. L'Atilia Valeriana, una lleidatana del segle II dC, ens explica com eren els banys públics. Per veure el vídeo apropeu i captureu amb el vostre mòbil  el codi QR.
 
 
 
 
Si cliqueu sobre el proper enllaç: "Les termes públiques de la ciutat romana d'Ilerda" podreu llegir l'article de l'arqueòleg de l'Ajuntament de Lleida Xavier Payà i Mercé.


A la dreta del gran fragment del mosaic trobem trobem informació d'Ilerda, ciutat romana. La nostra estimada ciutat es fundà vers l'any 100 aC. Una part d'Ilerda estava al turó de la Seu Vella, i entre els rius Segre i Noguerola hi havia l'altra part de la ciutat. Ilerda estava emmurallada i tenia quatre portes i un pont per travessar el riu Segre. La propera fotografia de detall ens ajuda a imaginar Ilerda.


Seguint el gran plafó informatiu que cobreix la tàpia que separa el carrer de les restes arqueològiques trobem un magnífic dibuix que ens deixa molt clar com eren els banys públics d'Ilerda. Podem veure els diferents espais: forn, caldarium, tepidarium, frigidarium, la piscina exterior, la palestra i els vestidors.


A la dreta del dibuix ens espera la informació sobre els banys públics, un complex d'edificis i espais oberts que ocupava 2.400 metres quadrats. Un petit vestíbul portava a un gran edifici amb funció de vestidor que tenia dues portes: una per accedir al pati obert ( palestra ) amb piscina per nedar i l'altra per anar als banys ( caldarium, tepidarium i frigidarium ).


La pell de les termes ens explica la gran importància que les termes o banys públics tingueren en totes les ciutats de l'Imperi Romà. Als d'Ilerda es van emprar marbres per revestir i decorar parets, i al tepidarium i al caldarium el terra estava cobert per un impressionant mosaic.


Per acabar el gran plafó ens explica les aportacions dels romans a la història de l'arquitectura: el morter encofrat i els maons cuits. Però estèticament no els agradava com quedaven els edificis i per això tapaven aquests materials amb marbres, estucs, pintures murals... Podeu veure al plafó diferents fragments trobats als banys públics.
Clicant sobre el proper enllaç: "Visita virtual a les termes romanes", de Sebastià Giralt, podreu passejar per tots els espais d'unes termes i entendre el seu funcionament.
No oblideu apropar-vos al carrer Cardenal Remolins i dedicar una estoneta a llegir aquest gran plafó que us permetrà imaginar els banys romans d'Ilerda.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada