dimarts, 16 de març del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 1 ).

Després de gaudir entre l'agost i l'octubre del 2.013 amb les sis entrades dedicades a l'AMBA ( Arxiu del Monestir de les Avellanes ) gràcies a la gentilesa de l'arxiver Robert Porta, al novembre i desembre d'aquell any vàrem visitar l'antiga fusteria del monestir on hi ha l'Arxiu Gavín. Quatre entrades al blog ens recorden les explicacions de l'arxiver Josep Sansalvador.
Avui tornem al monestir de les Avellanes, concretament a l'Arxiu Gavín, per consultar l'impressionant Inventari d'Esglésies de Catalunya. Deixo el cotxe a l'aparcament del monestir i, ràpidament, els tres lledoners centenaris em donen la benvinguda.


Passejo tranquil·lament fins a l'antiga fusteria del monestir que podeu veure a la fotografia següent feta abans de baixar el petit tram d'escales.


Aquest arxiu és l'únic del món que té fotografies de totes les esglésies i edificis religiosos del país ( 26.444 ). Fotografies d'esglésies, catedrals, ermites, santuaris, cartoixes, oratoris...


Saludo al Josep Sansalvador i li explico la recerca que vull fer comparant les fotografies actuals de les esglésies que he fet els últims anys amb les que va fer Josep Gavín i Barceló fa mig segle. La primera consulta, de les moltes que tinc preparades, és d'una "església viatgera". A l'entrada "Romànic amagar del Prepirineu ( 9 )" del gener del 2.020 us explicava la història de Santa Maria de la Cluella...


El parament de carreus extern dels murs i l'absis fou arrencat i traslladat de la Cluella ( Tiurana ) - a la comarca de la Noguera-, al jardí de Cal Casalets de Solsona ( Solsonès ). També es van endur el campanar. La capella "solsonina" té uns murs molt prims i la volta de canó és de ciment. A Cluella quedà "l'esquelet" que podem veure a l'Arxiu Gavín.


En Josep va a buscar l'arxivador que custodia aquestes fotografies. A la fotografia anterior podeu veure els arxivadors classificats per comarques i municipis en els que hi ha 217.000 fotografies del Principat, Franja de Ponent, Andorra i Catalunya Nord. La majoria de les fotografies són dels anys 60, 70 i 80 però n'hi ha de més antigues. Ràpidament l'arxiver torna amb l'arxivador vint-i-dos Noguera Santa Linya Tiurana.


A la propera fotografia podeu observar a l'esquerra el text fet amb màquina d'escriure en el que podem llegir: " Tiurana Miralpeix E.S. de la Mare de Déu de Cluella - ara traslladada a la ciutat de Solsona- ". A la dreta, dues de les deu fotografies dels anys 60, abans de desmuntar l'església.


La fotografia següent és del mateix campanar seixanta anys després, al jardí de Cal Casalets de Solsona, a la carretera de Bassella número trenta-sis ( davant de l'estació d'autobusos ).


A les dues properes fotografies podeu observar l'església de Santa Maria de la Cluella als anys 60, situada a l'antiga quadra de la Cluella que amb l'entitat de població de Miralpeix ( catorze cases ) formaven fins al segle XIX un municipi propi. Posteriorment passaren al municipi de Tiurana.



Les següents fotografies són dues de les cinc del 1.972. Imatges que entristeixen a qualsevol enamorat de l'art... Al test de l'esquerra, amb màquina d'escriure, podem llegir: " Tiurana-Miralpeix E S de la Mare de Déu de la Cluella -ara traslladada pedra a pedra ( exterior ) a la ciutat de Solsona- any 1.972.



Josep Gavín i Barceló tornà a Tiurana l'any 1.975. A l'arxiu hi ha nou fotografies d'aquella tercera visita. Amb les dues que es veuen a la propera fotografia ja us posareu prou tristos.


Torno l'arxivador vint-i-dos al Josep i li demano els dels municipis de Pinell del Solsonès, Navès i Lladurs - els tres de la comarca del Solsonès- per continuar la recerca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada