A les dues entrades anteriors dedicades al Solsonès hem donat un cop d'ull a l'església de Sant Serni de Besora i al castell de Besora, dos edificis ubicats al municipi de Navès. Besora és una de les nou entitats de població d'aquest municipi. Al final de la segona entrada es explicava que sense marxar del municipi de Navès, el més gran de la comarca del Solsonès, baixaríem fins a la carretera C-26 i aniríem cap a l'esquerra, direcció Berga, per arribar en pocs minuts a Navès.
El primer document en el que es fa referència al castell de Navès és de l'any 968 quan el bisbe Guisard el comprà al jutge Adó i el donà en propi alou a Mir. Els Mir foren els senyors del castell els segles X i XI.
Al centre de les dues fotografies anteriors i en la propera de detall podeu veure frontalment l'espectacular pou que s'enfila pel mur d'un dels edificis.
Resseguint cap a la dreta aquest conjunt d'edificis faig la fotografia següent en la que podeu observar el pou des d'una altra perspectiva.
L'any 1.103 Ramon Mir donà el castell, la parròquia de Navès i altres propietats defensives i eclesiàstiques a l'església de Santa Maria de Solsona.
Quan Ramon de Meda i Sança es van casar l'any 1.218 el castell termenat de Navès fou el seu regal de noces.
Del castell medieval es conserva la part baixa de la torre principal que podeu observar a les tres properes fotografies des de perspectives diferents.
La torre principal, construïda al segle XIII sobre la roca, és de planta circular ( amb un diàmetre de tres metres i mig ) i la part conservada té una alçària que va dels quatre als cinc metres segons l'indret.
Com podeu constatar a les dues fotografies anteriors la majoria dels carreus emprats per construir la torre cilíndrica són grans i estan units amb morter de calç.
De l'antic castell ens ha arribat el conjunt de reformes que es van fer des del segle XVI al XVIII. Aquests conjunt d'edificacions ressegueix perimetralment l'antiga fortificació.
A la fotografia anterior podeu veure la porta d'arc de mig punt adovellada que trobem quan volem accedir a la plaça del castell. A la dovella clau s'hi pot llegir 1.792. La fotografia següent ens mostra una part d'aquesta plaça.
El que fou castell actualment és una masia sobre els antics murs de la fortalesa. El fet d'estar habitat ha facilitat el bon estat de conservació del conjunt.
A la fotografia següent podeu veure detalladament la finestra de l'esquerra de la fotografia anterior i apreciar la seva llinda i els carreus que la perfilen.
A mitjans del segle XIV el castell entrà en decadència. Els conreus s'abandonaren i la zona es despoblà. Llorenç de Castellet, abat de Solsona, donà el castell i les cases a Marc Vila que modificà el castell transformant-lo en masos al voltant del pati d'armes.
Però aquest castell termenat fou important. Penseu que en van fer esment els anys 1.180 i 1.188 els papes Alexandre III i Climent III.
Al castell hi va pernoctar el rei Jaume I. La placa que podeu veure a la fotografia anterior ens recorda aquesta il·lustre visita "En memòria de l'estada del rei Jaume I al castell de Navès els dies 27 i 28 de juny de 1.259" .
Jaume I vingué des de Manresa evitant Cardona perquè estava enfrontat amb la família dels vescomtes que eren aliats dels comtes de Foix.
A la fotografia següent podeu observar amb més detall el balcó de l'esquerra de la fotografia anterior i la seva llinda.
El castell té la protecció de Bé Cultural d'Interès Nacional des de l'any 1.949 i està classificat com a monument històric. Sota les construccions es poden veure de tres a cinc filades de grans carreus, segons l'indret, que són restes de la muralla.
La propera fotografia ens mostra el pou de maó vist que s'enfila, fins al primer pis, per la façana de la casa número vuit de la plaça.
M'apropo a la porta adovellada d'aquesta casa, a la que per entrar cal baixar uns graons, per fer la fotografia de detall que ens permet llegir a la dovella clau l'any 1.762.
Sortint del que fou un important castell medieval termenat fem una última mirada al que queda de la torre principal de planta circular.
Abans d'agafar el cotxe em giro per fer la fotografia en la que els núvols de tempesta ens conviden a no badar i buscar refugi...
Marxem de Navès, però no del Solsonès, per continuar gaudint en properes entrades del seu espectacular patrimoni.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada